Foto: Prvomajska budnica leta 2017 / Foto: Nik Bertoncelj

Delovanje Pihalnega orkestra Jesenice- Kranjska Gora je močno zaznamovano z železarsko tradicijo. Nastanek naše godbe je povezan s Zoisovimi kovači v Bohinju in sega v leto 1874. Ponosno smo nosili tudi ime Orkester jeseniških Železarjev. Leta 1997 smo se preimenovali v Pihalni orkester Jesenice- Kranjska Gora, saj delujemo v obeh občinah. S ponosom in odgovornostjo ohranjamo zgodovinsko izročilo naših predhodnikov godbenikov in smo kulturni ambasadorji svojih občin, tako doma kot v tujini.

Naše kulturno društvo Pihalni orkester Jesenice- Kranjska Gora je bilo v letu 2019 vpisano med nosilce žive kulturne dediščine za enoto godbeništva in Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo.

 

Kulturno društvo Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora

Identifikacija nosilca: 195

 

Prvomajska budnica

Repertoar godb na pihala so bile večinoma koračnice, ki so ostale stalnica vse do danes. Med kulturno dediščino slovenskega godbeništva spada tudi prvomajska budnica, ki se je kljub različnim zgodovinskim vplivom ohranila vse do danes. Prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki ga izvorno praznujemo v spomin na dogodke leta 1886 na trgu Haymarket v Chicagu. Praznujejo ga v večini držav po svetu in v spomin prirejajo različna zborovanja, parade, kurijo kresove in nosijo nageljne.

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora že več kot stoletje ohranja to kulturno izročilo in budnica z godbo na pihala je postala pomemben in nepogrešljiv del praznovanja praznika dela za 1. maj tudi v občini Jesenice.

 

Foto: Praznovanje 1. maja na Jesenicah leta 1926. / Vir: arhiv orkestra

 

 

Foto: Odhod godbenikov na prvomajsko budnico izpred Čufarjevega trga na Jesenicah, 1. maj 2018 / Foto: Vitomir Pretnar

 

Potek jeseniške prvomajske budnice

 Godba v zgodnjih jutranjih urah na praznik 1. maj po uvodnem igranju na Čufarjevem trgu na Jesenicah krene po naseljih v občini Jesenice z namenom, da z glasnimi rodoljubnimi koračnicami »prebudi« meščane in vaščane. Z avtobusom se najprej odpeljejo na Hrušico, ustavijo se pred Splošno bolnišnico Jesenice, nato zaigrajo stanovalcem Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja, krenejo po cesti Cirila Tavčarja, igrajo pred Železniško postajo Jesenice in hitro odidejo na cesto Toneta Tomšiča. Po igranju in kratkem postanku na Koroški Beli, se odpeljejo k domu upokojencev na Slovenski Javornik, kjer prejmejo nageljčke, nato odidejo na Blejsko Dobravo in Lipce. Prvomajski repertoar naši godbeniki zaključijo na opoldanski proslavi za praznik dela, ki tradicionalno poteka na Pristavi v Javorniškem Rovtu.

Zaradi omejitve gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 je v letu 2020 izvedba tradicionalne prvomajske budnice potekala na neobičajen in drugačen način. Godbeni zvoki prvomajskih koračnic za občane so namreč zadoneli po naseljih v občini Jesenice preko zvočnika na gasilskem vozilu Prostovoljnega gasilskega društva Koroška Bela.

 Galerija

Prvomajsko budnico leta 2018 je skozi objektiv spremljal Vitomir Pretnar.

 

 »Za cilj si vedno zastavimo luno, če nam ne uspe, še vedno pristanemo med zvezdami!«